Covorul Pazryk, cel mai vechi din lume, avand o vechime de peste 2.000 de ani si provenind din Persia, este un exemplu elocvent de frumusete si calitate a tesaturilor.

In prezent, covoarele pot avea la fel de multe valoare estetica si de calitate, in plus, oferind si functionalitati practice, precum delimitarea zonelor dintr-o incapere sau izolatia termica.

Cu o gama larga de materiale, culori, modele si dimensiuni, cu siguranta vei gasi covorul ideal pentru casa ta.

Alegerea covorului perfect: natural vs. artificial

Atunci cand iti alegi covorul perfect pentru sufragerie sau dormitor, materialul din care este confectionat este un criteriu important. In linii mari, covoarele pot fi impartite in doua categorii:

  • covoare din materiale naturale
  • covoare din materiale artificiale.

Fiecare tip de material vine cu propriile avantaje si dezavantaje, iar alegerea se va face in functie de preferintele individuale.

Dintre materialele naturale, lana de inalta calitate este cel mai frecvent utilizata, datorita protectiei excelente impotriva frigului si a texturii placute la atingere.

O alternativa ar fi bumbacul, care nu atrage praful datorita proprietatilor sale antistatice si al carui colorit nu se estompeaza cu timpul. In plus, acesta este usor de intretinut.

Daca iti doresti un lux aparte, atunci covorul de matase este alegerea potrivita. Acesta este dens, dar in acelasi timp usor, lucios si rezistent la murdarie datorita fibrelor subtiri.

Pe de alta parte, in categoria covoarelor din fibre artificiale se incadreaza cele confectionate din polipropilena – un tip de poliester care imita lana intr-un mod realist.

Un alt material artificial des intalnit este viscoza, care nu este la fel de placuta la atingere, dar este extrem de durabila. Aceste materiale artificiale sunt mai usor de intretinut, mai rezistente la uzura si sunt ideale pentru persoanele alergice.

In plus, daca este vorba de covoare pentru copii, acestea trebuie sa fie nu doar rezistente, dar si atractive si de buna calitate.

Perii covoarelor: lungi sau scurti?

Un alt aspect pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi un covor este densitatea si lungimea perilor. Desi moliciunea covoarelor depinde in mare masura de material, densitatea si lungimea perilor sunt, de asemenea, foarte importante.

Densitatea covoarelor, exprimata prin numarul de peri pe metru patrat, influenteaza nu doar aspectul covorului, ci si greutatea acestuia. Valorile obisnuite ale acestui parametru variaza intre 100.000 si 500.000 de peri pe metru patrat.

Un covor cu densitate mare va fi mai dificil de curatat prin aspirare, in timp ce unul cu densitate scazuta poate sa nu arate la fel de atragator.

Lungimea perilor este un alt factor de luat in considerare, fiind necesar sa gasesti un echilibru intre estetica si functionalitate. Covoarele de tip Shaggy, cu peri lungi, sunt foarte moi si agreabile la atingere, adaugand un plus de caldura si confort oricarui spatiu.

Cu toate acestea, acestea nu sunt recomandate in casele unde sunt animale de companie, deoarece curatarea lor poate deveni dificila.

Covoarele joaca un rol esential, fie ca sunt pentru exterior, baie sau interior. Ele influenteaza aspectul estetic si confortul personal, deci alegerea lor este o sarcina importanta si care necesita timp.

Intelegerea influentei covoarelor asupra atmosferei unei incaperi

Alegerea unui covor potrivit este mult mai mult decat o decizie functionala sau estetica; este, de asemenea, despre modul in care acesta poate influenta atmosfera unei incaperi.

Covoarele pot adauga caldura si confort unei incaperi, facand-o sa para mai primitoare. Ele pot, de asemenea, sa evidentieze sau sa tempereze alte elemente de design din incapere, precum mobilierul sau decoratiunile.

Utilizarea covoarelor pentru delimitarea spatiilor

Intr-o casa cu plan deschis, covoarele pot fi folosite pentru a delimita diferite zone sau „camere” in cadrul aceluiasi spatiu.

De exemplu, un covor mare poate delimita zona de living, in timp ce un alt covor, poate de o alta culoare sau textura, poate delimita zona de luat masa. Acest lucru poate ajuta la organizarea spatiului si la crearea unui sentiment de ordine si echilibru.

Considerarea durabilitatii covoarelor

In functie de locul in care intentionezi sa asezi covorul, durabilitatea acestuia poate fi un factor important de luat in considerare. De exemplu, covoarele pentru zonele cu trafic intens, cum ar fi holul sau sufrageria, ar trebui sa fie rezistente la uzură și ușor de curățat. Pe de altă parte, covoarele din dormitor sau dintr-o bibliotecă pot fi alese mai degrabă pentru confortul și estetica pe care le oferă.